Andere culturen

Terwijl in Yucatán vooral de Maya’s heersten, leefden in de rest van Mexico andere volken met vergelijkbare bouwkunst, cultuur en geloofsuitingen; niet erg vreedzaam gezien de vele oorlogen en veroveringen.

De Maya’s hebben waarschijnlijk veel van de hen omringende volkeren overgenomen. Niet alleen bepaalde culturele uitingen en wiskunde maar ook hun land. Soms deden ze dit in samenwerking met een ander volk, zoals de Olmeken. Wie overheerst zal overheerst worden. Dit gezegde ging rond 980 na Chr ook op voor de Maya’s toen de Tolteken de macht overnamen. De Tolteken waren op hun beurt uit Centraal-Mexico verdreven door de Mixteken. De Mixteken werden rond 1300 weer vernietigd door de Azteken die heersten tot de Spanjaarden in de 16de eeuw vanaf zee opduiken. De Spanjaarden vernielen en plunderen veel tijdens hun veroveringen. Het goud dat ter versiering door de Azteken was gebruikt lag dan ook letterlijk voor het oprapen.

Tula

De archeologische vindplaats Tula ligt 90 kilometer ten Noordwesten van Mexico Stad en is bekend geworden door vier forse stenen mannenfiguren, die oorspronkelijk het dak van de Morgenstertempel droegen. De beelden zijn vijf meter hoog en stellen gewapende krijgers voor. Tussen 850 en 1200 na Chr. was Tula waarschijnlijk de hoofdstad maar zeker een religieus centrum van de Tolteken. Pas in 1938 is deze locatie hervonden. Naast de Morgensterpiramide zijn ruïnes blootgelegd van onder andere de 10 meter hoge, getrapte Piramide van Quetzalcoatl en het nabijgelegen Verbrande Paleis. In de middelste binnenplaats van dit Paleis zijn de resten van diverse beelden en de oorspronkelijke beschilderingen tentoongesteld.

Foto’s van Andere culturen

Ligging