Guanajuato

Het in 1548 gestichte Guanajuato heeft 150.000 inwoners en is de hoofdstad van de gelijknamige Mexicaanse deelstaat. In de 18e en 19e eeuw was deze stad de grootste zilverproducent van Mexico.

Nationaal Historisch Monument

Door de grote zilverproductie in de vorige eeuwen kon Guanajuato enkele kapitale huizen en kerken binnen de stadsgrenzen op laten trekken. Het 2000 meter hoog gelegen oord is een allegaartje van kronkelende, plots doodlopende stegen, steile straatjes, boogbruggen, onderaardse tunnels, intieme pleintjes en heel veel Spaans-barokke architectuur. De Mexicaanse overheid heeft het schilderachtige Guanajuato uitgeroepen tot nationaal historisch monument en het staat op de culturele Werelderfgoedlijst van UNESCO. Onder de stad loopt een netwerk van oude mijnschachten dat dienst doet als ondergrondse voetgangerszone. Ook de Avenida Subteranea Hidalgo, een bijna 3 kilometer lange verkeersader, ligt onder de grond op de plek waar vroeger een rivier stroomde.

Het openbare leven in Guanajuato speelt zich vooral af onder de luifels en laurierbomen van het centrale plein. Tot diep in de nacht wordt hier in de restaurans, bars en eetcafés uitgebreid getafeld.

Festival Cervantino

Eind oktober vindt het twee weken durende Festival Cervantino plaats, ter ere van de beroemde Spaanse schrijver Miguel de Cervantes. In de stad kunt u dan talloze gratis dans-, muziek- en theatervoorstellingen bezoeken.

Verdere bezienswaardigheden zijn het Teatro Benito Juarez, Museo de las Momias en het Museo Iconnografico de Don Quijote. Opvallend aan het uit 1903 daterende Teatro Benito Juarez zijn de negen Dorische zuilen waar gebeeldhouwde ‘Muzen’ op staan, die goedkeurend omlaag kijken. In het gebouw ziet u mooi stucwerk, veel bladgoud en pluche.

In het, ten noordwesten van het centrum gelegen Museo de las Momias, staren 119 mummies u van achter glas aan. Sommige hebben nog flarden kleding aan. De meeste zijn niet ouder dan honderd jaar. Vermoedelijk hebben de mineraalrijke aarde en de droge lucht in Guanajato voor een snelle mummificatie van de lijken gezorgd.

Het museum Iconnografico de Don Quijote is gevestigd in een voornaam koloniaal gebouw en bezit tekeningen en kostbare eerste drukken van het boek Don Quichot van de Spaanse romanschrijver Miguel de Cervantes. Verder laat het museum de drie eeuwen omspannende verzameling zien, van de geëmigreerde Spanjaard Eutalio Ferrer, die in 1941 aan Mexico is geschonken.

Andere plaatsen

Meer plaatsen in Mexico:

Foto’s van Guanajuato

Ligging