Praktische informatie

De officiële munteenheid in Mexico is de Peso, maar u kunt ook met Amerikaanse dollars betalen. Het prijsniveau in Mexico ligt lager dan in Nederland maar kan door een wisselende dollarkoers fluctueren.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Als u naar Mexico gaat is het verstandig om travellercheques in Amerikaanse Dollars mee te nemen. Geld pinnen kan op het vliegveld en in alle grotere steden en toeristische badplaatsen. Ook bij grotere bedrijven, restaurants, bars, supermarkten en de meeste winkels kunt u aan de kassa met uw pinpas betalen. Het prijsniveau in Mexico is lager dan dat in Nederland. Het geven van 10-15% fooi aan obers en gidsen is gebruikelijk. Taxichauffeurs verwachten geen fooi en met 3 tot 5 peso zijn de meeste kleine gunsten goed beloond.

Bellen

Bron: Matthew (WMF), CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

Mobiel bellen of gebeld worden is niet met alle GSM-providers mogelijk. Je hebt er een toestel nodig dat op het GSM 1900 netwerk werkt. De meeste uit Nederland meegebrachte telefoons kunnen dit niet. Bovendien moet uw provider een roamingcontract (een overeenkomst om gebruik te mogen maken van het netwerk in Mexico) hebben met een Mexicaanse provider. In de grote steden en de toeristische plaatsen is de dekking meestal goed. Het goedkoopst internationaal bellen doe je vanuit de casetas de teléfono (belhuizen). Het kiesnummer voor Mexico is 0052.

Internet

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In de steden ontstaan bijna dagelijks nieuwe internetcafés. Een uur internetten kost tussen de 1 en 5 Euro en is een goed alternatief voor de dure telefoongesprekken met het thuisfront.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Voor een bezoek aan Mexico heeft u geen vaccinaties nodig. Bij reizen naar gebieden beneden de 600 meter is een middel ter voorkoming van malaria raadzaam. Ook zijn voorzorgsmaatregelen tegen tyfus en hepatitis A verstandig. Voor actuele informatie kunt u de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Smeer altijd genoeg zonnebrandmiddel en gebruik matig alcohol. De grotere plaatsen en toeristencentra beschikken over één of meer apotheken en hier kunt u ook terecht voor eenvoudig medisch advies. Medicijnen zijn vaak veel goedkoper dan in Nederland. De gezondheidszorg in Mexico is goed. De meeste artsen spreken Spaans en Engels. Neem uw zorgverzekeringpas mee en sluit voor de zekerheid een reisverzekering af.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Veiligheid

Bron: Les Chatfield, CC-BY-2.0, Wikimedia Commons

Mexico is in de toeristengebieden een relatief veilig land waar u onbekommerd kunt verblijven. Uiteraard dient u, net als thuis, de normale voorzorgsmaatregelen te treffen. Sluit uw auto en hotelkamer af wanneer u vertrekt en laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen. Bewaar ze in een kluis op uw kamer of bij de receptie van de accommodatie. De meeste hotels hebben kluisjes. Kijk ook uit voor zakkenrollers in drukke menigten, laat geen tassen of koffers onbeheerd achter en neem VOORAL geen pakjes (met drugs?!) aan van vreemden.

Overige informatie

Tot slot nog enkele wetenswaardigheden over Mexico:

  • De Mexicaan kleedt zich in het dagelijks leven formeler dan bij ons. Korte broek en T-shirt zijn bedoeld voor op het strand en in korte broek uit eten gaan is not-done.
  • Mexico kent geen naaktstranden en ook topless zonnen is, zeker op de grotere stranden, niet gebruikelijk. In badkleding op straat lopen wordt niet op prijs gesteld.
  • Vraag toestemming aan mensen voordat u ze fotografeert. Veel Mexicanen zijn ervan overtuigd dat de camera van de vreemdeling rechtstreeks in hun ziel kijkt.
  • Om te fotograferen in musea en bij archeologische opgravingen is meestal een speciale vergunning nodig.
  • De netspanning in Mexico bedraagt 110-125V/60Hz. Aangezien de meeste stopcontacten een Amerikaanse model hebben, is meestal een verloopstekker of adapter nodig.