Eten en drinken in Mexico

Voor Maya's en Azteken was maïs niet alleen een voedingsmiddel, maar ook een religie. Tegenwoordig hebben de Mexicanen honderden recepten om deze kalkrijke plant te bereiden.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De Mexicaanse keuken is van oorsprong een combinatie van Indiaanse en Spaanse tradities, de laatste eeuw aangevuld met Aziatische schotels en Amerikaans fastfood. De restaurants en eethuizen in de grote steden en badplaatsen hebben zich volledig aangepast aan de Europese en Amerikaanse eetgewoonten. Het traditioneel Mexicaans eten bestaat o.a. uit: tortillas, tacos, chilipepers, vers fruit, chocolade, jumiles (kevers) en chapulines (sprinkhanen). Bekende Mexicaanse dranken zijn o.a.: Tequila, Tia Maria, Kahlua, Pina colada, Mezcal en de biermerken Corona en So.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Maïs is het hoofdbestanddeel van iedere maaltijd en Mexicanen eten graag huevos rancheros: spiegeleieren op tortilla's met chilisaus en gekookte bonen. Ze drinken daarbij sterke koffie met kaneel. Echte Mexicaanse specialiteiten zijn verder sopa de limas (een soep waarin limoenen zijn verwerkt) tamales (in maïsbladeren gestoomde maïskolven gevuld met vlees en Spaanse pepers), cabrito (gegrild of gebakken geitenvlees), carne asada (dunne plakjes gebraden rundvlees) en Huachinango a la Veracruzana (roodbaars in hete tomatensaus met kappertjes en olijven). Veel van deze maaltijden worden zowel geserveerd in de traditionele als in de moderne cafés en op elke hoek van de straat staat wel een kraampje waar liefhebber van antojito (gekookte zoute snacks, meestal vlees of vis) zijn honger kan stillen.

Mexicanen eten doorgaans twee warme maaltijden per dag, de eerste rond twee uur in de middag. Deze lunch is voor Mexicanen de belangrijkste maaltijd van de dag. Hun tweede warme maaltijd nuttigen zij 's avonds zeker niet voor acht uur. In de grote plaatsen en aan de kust kunnen toeristen gewoon de hele dag in de restaurants terecht. Wanneer u voor 19.00 uur aanschuift, bent u waarschijnlijk wel de eerste gast.

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In Mexico zijn naast tientallen grote supermarkten in de toeristencentra ook de kleinere ‘Supers en minimarkten' te vinden. Ze zijn goed gevuld met een verscheidenheid aan lokale en internationale producten. De dagelijkse boodschappen en, in wisselende mate, ook drogisterijartikelen, strand-, zwembenodigdheden en souvenirs zijn hier verkrijgbaar. Grote warenhuizen (centros comerciales) vind je vrijwel alleen in grote steden als Mexico-Stad, Cancun, Acapulco, Guadalajara en Guanajuato. Supermarkten en de kleine winkels-van-sinkel vindt u echter in praktisch alle kleinere steden en dorpen.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Mercado

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De sfeervolste plek om boodschappen te doen is de lokale mercado (markt) waar de verkopers meestal van Indiaanse origine zijn en waar levensmiddelen, souvenirs, textielproducten en huishoudelijke artikelen worden verkocht.

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Mexico biedt een breed scala aan restaurants, cafés, bars en gezellige terrasjes aan pittoreske boulevards of dorpspleinen. Naast de autochtone visserskroegjes vindt u hier gewilde restaurants, met Mexicaanse, Amerikaanse en ook met de Europese keukens. De restaurants in de grote hotels hebben meestal een internationale kaart en organiseren speciale lunches en diners. In het binnenland van Mexico kunt u in kleine streekrestaurants of op de kade van de vissersdorpjes lokale gerechten krijgen. De prijzen zijn doorgaans redelijk en de porties royaal.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het leidingwater in Mexico is niet geschikt voor consumptie. Na het te hebben gekookt kunt u het drinken, maar het is beter om flessen mineraalwater te kopen. De flessen zijn in verschillende formaten in alle supermarkten en lokale winkeltjes verkrijgbaar.

Meer reisinformatie

Meer informatie over uw reis naar Mexico: