Weer en klimaat in Mexico

Een tropisch regenwoudklimaat, een tropisch savanneklimaat, landklimaten, subtropische zones, flinke koude op de hoge bergen, droge en natte seizoenen; Mexico heeft het allemaal.

Klimaat

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Mexico heeft een grote verscheidenheid aan klimaatsoorten. Het klimaat is echter per gebied en per jaargetijde behoorlijk verschillend. Toch is, buiten de hogere berggebieden, de gemiddelde jaartemperatuur circa 26°C. In het noorden van Mexico overheersen het woestijn- en het steppeklimaat. Centraal Mexico heeft vooral te maken met een landklimaat maar deels ook een koud steppeklimaat. In het zuiden van Mexico heerst voornamelijk een tropische klimaatsoort, voor het grootste deel een tropisch savanneklimaat. Met name het grensgebied met Guatemala heeft een echt tropisch regenwoudklimaat.

Tierra caliente (warme zone)

De warme zone ligt in de kustgebieden, beneden 750 meter gelegen streken van het binnenland met de moerassen en in de tropische (regen)wouden. De temperatuur komt in deze gebieden nauwelijks onder de 25 graden. In de warmste periode in mei, juni en juli kan de thermometer oplopen tot boven de 40 graden.

Tierra templada (gematigde zone)

De gematigde zone omvat het gebied tussen 750 en 1800 meter boven zeeniveau. Het is een subtropische zone met gemiddelde dagtemperaturen tussen 17 en 23 graden C. De avonden zijn kil: de temperatuur kan dan onder de 15 graden C zakken.

Tierra fria (koude zone)

De koude zone is het gebied in Mexico dat boven de 1800 meter ligt. Mexico-Stad en andere regio's in het centrale gedeelte van het land zijn hier voorbeelden van. Deze zone heeft een gematigd tot mild subtropisch klimaat, met gemiddelde temperaturen van overdag 22 en ’s nachts 10 graden C.

Regenseizoenen

In Mexico zijn twee seizoenen: het natte en het droge seizoen te onderscheiden. De zomer, tussen de juni en oktober, is het natte seizoen met dagelijks korte, heftige regenbuien. De maanden november tot maart vormen het droge seizoen.

Orkanen

Het orkaanseizoen loopt van juni t/m november, tijdens het natte seizoen. De meeste orkanen halen het land gelukkig niet en zijn afgezwakt tot een tropische depressie voordat ze de kust van Mexico bereiken. Vooral het zuidelijke schiereiland Yucatán met de kustplaatsen Cancun en Playa del Carmen krijgen in deze periode regelmatig bezoek van een orkaan, die veel verwoestingen kunnen aanrichten. Ook in de westelijke kustgebieden, langs de Noordoostelijke Grote Oceaan, komen wel orkanen voor. Soms worden ook plaatsen als Puerto Vallarta en Acapulco getroffen door tropische stormen.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Beste reistijd

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De gunstigste reisperiode wat het weer betreft zijn de Europese wintermaanden. De periodes rond Kerstmis en Pasen kunnen beter vermeden worden want in die tijd verruilen vooral Amerikanen gedurende enkele weken de koude in hun land voor een verblijf onder de Mexicaanse zon. Nederlandse toeristen merken het verschil in seizoenen vooral aan de prijzen van de vliegtickets en arrangementen. In de Nederlandse schoolvakanties zijn de prijzen steevast veel hoger.

Weersverwachting

Bekijk hier de weersverwachting in Mexico voor de komende dagen.

Woensdag

  • Max: 23°C
  • Min: 10°C
  • Neerslag: 0mm

Donderdag

  • Max: 25°C
  • Min: 11°C
  • Neerslag: 0mm

Vrijdag

  • Max: 23°C
  • Min: 10°C
  • Neerslag: 0mm

Bekijk de Mexico weersverwachting voor 14 dagen

Meer reisinformatie

Meer informatie over uw reis naar Mexico: