Vervoer in Mexico

Autorijden is in Mexico niet moeilijk. Er wordt rechts gehouden. In de stad is het druk. Binnen de bebouwde kom mag u 40, daarbuiten 80 km per uur rijden. Op snelwegen is 100 km per uur het maximum.

Autohuur

Bron: abdallahh, CC-BY-2.0, Wikimedia Commons

Autoverhuurbedrijven vindt u op alle luchthavens en praktisch alle grote hotels in Mexico hebben een vertegenwoordiging van autoverhuurmaatschappijen. Tegen veel aantrekkelijker tarieven verhuren lokale ondernemers hun auto's. Het is echter verstandig om eerst een proefrit te maken. In de drukke vakantieperiodes kan de vraag naar huurauto's het aanbod overtreffen en reserveren is dan aan te raden. Het is belangrijk niet alleen de prijzen van verschillende verhuurbedrijven te vergelijken, maar vooral te kijken wat er voor de genoemde prijs wordt geleverd: verzekering(en), eigen risico, afkoop bij diefstal of schade, enz.

Wilt u direct bij aankomst over een huurauto beschikken, dan is het (zeker gedurende het hoogseizoen) raadzaam dit voorafgaand aan uw reis te regelen. De meeste bedrijven hanteren als voorwaarde dat de bestuurder in het bezit is van een geldig Nederlands/Belgisch rijbewijs. Meestal wordt een vrij hoge borgsom gevraagd, maar voor klanten met een creditkaart geldt vaak een lagere borgsom. Controleer samen met de verhuurder de auto op eventuele beschadigingen vóór u hem in ontvangst neemt en doe dit ook als u hem inlevert. Als u met de huurauto rondreist, houd u zich dan stipt aan alle verkeersregels. De Mexicaanse wegenwacht heet Angeles Verdes (Groene Engelen, telefoonnummer 0155-52508221).

Scooters en motoren

Bron: Mohylek, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

Met een geldig motorrijbewijs kunt u in Mexico een motor of scooter huren. Het dragen van een helm is verplicht. Een aparte belevenis is het huren van een Harley, een Fat Boy, een Road King, Jeep of Buggy. Doordat de rijwind de zonnewarmte afkoelt, kan een onbeschermde huid ongemerkt snel verbranden, vergeet de zonnebrandcrème dus niet.

Taxi

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Taxi's rijden voornamelijk in de grote steden en toeristencentra van Mexico. Ze zijn goedkoop, maar ondanks het gebruik van een taximeter moet u van tevoren wel een afspraak maken met de chauffeur over de precieze ritprijs, want anders betaalt u altijd veel te veel. Ook bij langere ritten kunt u maar beter vooraf een prijsafspraak maken met de taxichauffeur. Een vervoermiddel dat qua comfort en prijs tussen de bus en taxi in staat is de colectivo. Meestal zijn colectivos kleine VW busjes of oude Amerikaanse sleeën waarin je samen met andere passagiers (vaak via een kleine omweg om de prijs wat op te drijven) naar de plaats van bestemming wordt gebracht. Onderweg stappen andere passagiers in en uit.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Openbaar vervoer

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De bus is het meest gebruikte openbaar vervoermiddel in Mexico. Een centraal busstation ligt meestal aan de rand van de stad. De bussen rijden redelijk op tijd en zijn in vergelijking met andere Latijns-Amerikaanse landen nieuw en comfortabel. Als u onderweg wilt instappen hoeft u alleen uw hand opvallend op te steken. Voor vakantiegangers is het aan te raden om de 1e klasse bussen,lujo primera clase, rapido te nemen omdat deze comfortabeler zijn (toilet, televisie en drankjes) dan de normale 2e klas bussen. Alle grote steden in Mexico zijn per lijnbus te bezoeken. De lijnbussen hebben vaste routes, haltes, dienstregeling en prijzen. Op drukke trajecten en voor langere reizen is het aan te bevelen om een dag van te voren een zitplaats te reserveren.

De trein is in Mexico een zeer goedkoop vervoermiddel, maar vaak erg langzaam, niet stipt en erg oncomfortabel. Op sommige trajecten rijdt de trein slechts 1 keer per week. Bovendien is reizen per trein niet van gevaar ontbloot omdat berovingen regelmatig plaatsvinden.