Mexico-Stad

Mexico-Stad, de hoofdstad van Mexico, telt inclusief de agglomeraties ongeveer 25 miljoen inwoners. Het is in 1325 als Tenochtitlan door de Azteken gesticht.

In 1519 bereikte de Spaanse conquistador Hernan Cortes Tenochtitlan en na een lange strijd veroverde hij de stad die hij de naam Ciudad de Mexico gaf. Vanaf de 20-ste eeuw steeg het inwonertal explosief en tijdens de Olympische Spelen in 1968 was Mexico-Stad zelfs de grootste stad ter wereld. In 1985 is de stad getroffen door een zware aardbeving waarbij 5000 mensen om het leven kwamen. Momenteel behoort Mexico-Stad samen met de steden Sjanghai, Lagos, Tokio en Sao Paulo tot de 5 grootste steden ter wereld. Mexico-Stad ligt 2240 meter boven zeeniveau maar wordt omgeven door bergen zodat het in een groete kuil ligt. De hoogste bergen, meer dan 5000 meter hoog, zijn de vulkanen Popocatepetl en Ixtaccihuatl.

Oud en Nieuw, Mooi en Lelijk zijn allemaal begrippen die op Mexico-Stad van toepassing zijn. Het is een oord van grauwe wolkenkrabbers, verkeerschaos, smog en menselijke drukte. Tegelijkertijd treft u hier prachtige koloniale bouwwerken, boeiende musea, grote stadsparken, luxe winkelcentra en een turbulent uitgaansleven aan. In en rond Mexico-Stad ligt 50% van alle Mexicaanse fabrieken en bedrijven.

Toeristen komen naar Mexico-Stad voor het grote aantal musea, de Basilica de Guadalupe, het plein Zocalo, het Regeringspaleis en om te winkelen in de talrijke luxe winkelcentra.

Boulevard Paseo de la Reforma

De enorme boulevard Paseo de la Reforma is deels een tienbaansweg en vormt samen met de ruim 50 kilometer lange Avenida Insurgentes de centrale as van deze metropool. In 2003 is hier voor 250 miljoen dollar het hoogste gebouw van Latijns Amerika opgetrokken, de 225 meter hoge en 55 verdiepingen tellende kantoorflat Torre Mayor.

Zocalo

Rond de Zocalo, het reusachtige plein midden in de stad, staan vele koloniale gebouwen. In het Nationaal Paleis, waar de President van Mexico verblijft, prijkt een belangrijke muurschildering van De Geschiedenis van Mexico. De binnenstad van Mexico-Stad is door UNESCO opgenomen in de lijst van Werelderfgoederen.

Alameda Park en Plein

Op zon- en feestdagen trekken hoofdstedelingen met hun familie en picknickmanden naar het Alameda Park, een groene oase tussen het drukke stadsverkeer. Straatmuzikanten, jongleurs en ballonnenverkopers wedijveren om de aandacht van het publiek. Op Alameda Central, het grote plein dat aan het park grenst, voerden de Azteken hun gruwelijke vonnissen uit.

Andere plaatsen

Meer plaatsen in Mexico:

Foto’s van Mexico-Stad

Ligging