Guadalajara

Ondanks de 5 miljoen inwoners heeft Guadalajara een provinciaal karakter. Het prachtige oude centrum is een Werelderfgoed. Ook door het klimaat, de feesten en muziek is het een heerlijke stad om te zijn.

Guadalajara is de hoofdstad van de deelstaat Jalisco en wordt beschouwd als de bakermat van de Mexicaanse cultuur. Hier vinden o.a. tequila, mariachi, sombrero, de charreda (rodeo) en de hanengevechten hun oorsprong. Het is een van de mooiste en rijkste steden van het land en werd in de loop der tijd een geliefde woonplaats voor veel Mexicanen.

De eerste indruk van Guadalajara is overweldigend door de grote verscheidenheid aan parken, fonteinen, gebouwen met barokke gevels en smeedijzeren balkons. Maar tussen de bloeiende rozenperken op de Plaza's daalt een aangenaam romantische sfeer neer als de jacaranda- en laurierbomen in bloei staan. Vanzelfsprekend behoren ook flats en uitgebreide woonwijken bij een industriestad, maar in het grote centrum heeft Guadalajara zijn traditionele karkater en koloniale charme nog steeds behouden. Op cultureel gebied kan de bezoeker hier zijn hart ophalen met bezoeken aan kathedralen, oudheidkundige musea en diverse openluchttheaters. Grote delen van de stad zijn autovrij gemaakt en de meeste bezienswaardigheden kunnen gemakkelijk te voet worden bereikt. Het historisch centrum van Guadalajara is door de UNESCO opgenomen in de lijst van Werelderfgoederen.

Catedral en Plaza's

Het centrum van de stad wordt gemarkeerd door de 16de-eeuwse Catedral. Het is een imposant bouwwerk met elementen uit verschillende architectonische stijlen. Twee identieke Byzantijnse torens van 61 meter hoog zijn de blikvangers. In de kathedraal zijn maar liefst 11 verschillende altaren te bewonderen. De kathedraal wordt omringd door grote plaza's, zoals het Plaza de los Laureles ‘het plein van de laurierbomen’. Tussen de kathedraal en het Palacio de Gobierno ligt het Plaza de Armas met een rijkversierd gietijzeren Victoriaans muziekpaviljoen.

Aan de andere kant van de kerk komt u op de Retonda de los Hombres Ilustres, een mooi verzorgd plantsoen met levensgrote bronzen beelden en praalgraven van beroemde zonen (en een enkele dochter) van Mexico die op cultureel, politiek, wetenschappelijk of ambtelijk gebied veel hebben betekend voor Mexico. Achter de kathedraal ligt het Plaza de La Liberacion met mooie fonteinen uit koloniale tijden en een groot standbeeld van pater Hidalgo, de initiator van de strijd om de Mexicaanse onafhankelijkheid.

Andere plaatsen

Meer plaatsen in Mexico:

Foto’s van Guadalajara

Ligging