Puerto Vallarta

Aan de Westkust van Mexico zijn Maya-tempels en -piramides niet te vinden. Wel kunt u in haventjes, al dan niet schommelend in een hangmat, naar het spel van de golven in de Stille Oceaan kijken.

Puerto Vallarta heeft 350.000 inwoners en ligt aan weerszijden van de Rio Cuale, een rivier die uitkomt in de Bahia de las Banderas, een immense natuurlijke baai. De stad is enorm uitgestrekt en heeft veel drukke stranden, relatief goedkope hotels en ontelbare winkels en horecagelegenheden. De actieve bezoeker kan hier heel wat uitstapjes maken. Een belangrijke bezienswaardigheid van de stad is de Iglesia de Nuestra Senora de Guadalupe, een kathedraal waarvan de eerste steen werd gelegd in 1929. Afgezien van de kroon op de klokkentoren is ook het interieur van de kathedraal de moeite waard.

Puerto Vallarta werd in de jaren '60 en '70 bekend als de stad van de filmsterren. De beroemde film De Nacht van de Leguaan is hier opgenomen. Acteurs als Richard Burton, Arnold Schwarzenegger en Elisabeth Taylor hebben hier zelfs gewoond. Dit droeg bij aan de toeristische opbloei van de stad. Nog steeds trekt de fotogenieke ligging aan de immense baai vele pasgetrouwde stellen uit de Verenigde Staten. Ondanks 1,5 miljoen bezoekers per jaar is de sfeer in deze voormalige vissersplaats typisch Mexicaans gebleven. Kasseiensteegjes en huizen met rode dakpannen en smeedijzeren balkons bepalen het stadsbeeld. Aan de stranden heerst een levendige drukte en vooral tijdens de happy hours ontmoet iedereen elkaar in de cafeetjes aan de gezellige haven. Voor een bijzondere eet-ervaring kunt u in het centrum terecht bij Cafe Maximilian aan de Olas Atlas 38. Onder de zuilengalerij of in de eetzaal met airconditioning wordt een combinatie van de Oostenrijkse en Mexicaanse keuken geserveerd. Cafe Maximilian is ook een populaire koffiebar.

Isla de Rio Cuale

Midden in Puerto Vallarta, ligt Isla de Rio Cuale, een 5 hectare groot eiland met diverse marktkraampjes, nijverheidswinkeltjes, openlucht restaurants en een klein archeologisch museum. Het eiland is bereikbaar via twee bruggen.

Excursies

Vanuit Puerto Vallarta kunnen excursies worden gemaakt naar o.a.: Playa de las Animas, een rustig strand met diverse eethuisjes, Yelapa een authentiek Indiaans dorp met een 50 meter hoge waterval, Mismaloya, het exotische strand waar diverse films zijn opgenomen en Islas Marietas en de rotsformaties van Los Arcos die geliefd zijn bij duikers en snorkelaars vanwege het prachtig gekleurde koraal, de tropische vissen en soms dolfijnen.

Andere plaatsen

Meer plaatsen in Mexico:

Foto’s van Puerto Vallarta

Ligging