Historisch Centrum Guadalajara

Guadalajara is qua grootte de tweede stad na Mexico-Stad maar dan met een aangenamer klimaat, schonere lucht en minder verkeersdrukte. Het historisch centrum is een Werelderfgoed.

De ‘Catedral’

Het centrum van de 5 miljoen inwoners tellende stad wordt gemarkeerd door de 16de-eeuwse Catedral. Het is een imposant bouwwerk met elementen uit verschillende architectonische stijlen. Twee identieke Byzantijnse torens van 61 meter hoog zijn de blikvangers. In de kathedraal zijn maar liefst 11 verschillende altaren te bewonderen.

Plaza's

De kathedraal wordt omringd door vier grote plaza's (pleinen). Aan de hoofdingang van de kathedraal ligt het Plaza de los Laureles ‘het plein van de laurierbomen’. Tussen de kathedraal en het Palacio de Gobierno ligt het Plaza de Armas waar meteen een rijkversierde gietijzeren Victoriaans muziekpaviljoen opvalt. Aan de andere kant van de kerk komt u op de Retonda de los Hombres Ilustres, een mooi verzorgd plantsoen met levensgrote bronzen beelden en praalgraven van beroemde zonen (en een enkele dochter) van Mexico die op cultureel, politiek, wetenschappelijk of ambtelijk gebied veel hebben betekend voor Mexico. Achter de kathedraal ligt het Plaza de La Liberacion met mooie fonteinen uit koloniale tijden en een groot standbeeld van pater Hidalgo, de initiator van de Mexicaanse onafhankelijkheidsstrijd. Grote delen van het stadscentrum zijn autovrije zone.

Hospice de las Cabanas

Dit in 1805 gebouwde weeshuis beschikt over meer dan 20 patio's die deels met elkaar zijn verbonden door betegelde gangen. Nu fungeert het gebouw als cultureel centrum en heeft een theater, een bioscoop en een museum met fresco's, schilderijen en schetsen van hedendaagse Mexicaanse kunstenaars. In de hoofdkapel van het Hospice bevindt zich de beroemde plafondschildering "Mens in Vlammen" (ook wel Brandende Man genoemd) van de inmiddels overleden Mexicaanse muurschilder Orozco, één van de ‘beroemde zonen van Mexico’.

Palacio de Gobierno

Het Palacio de Gobierno is gebouwd in de periode 1643-1774 en als regeringskantoor gebruikt. Dit barokke gebouw heeft een grote rol gespeeld in talrijke historische gebeurtenissen. Zo diende het in 1861 als schuilplaats voor de Mexicaanse president Benito Juarez tijdens zijn strijd tegen de Franse troepen. De grote muurschildering in het trapportaal van het Palacio, vervaardigd door Orozco, stelt de moedige strijd van pater Hidalgo voor de Mexicaanse onafhankelijkheid voor.

Degollado Theater

In dit in 1866 gebouwde theater, waarvan het vergulde interieur door fonkelend kristallen kroonluchters wordt verlicht, worden vooral concerten gegeven en opera's en operettes opgevoerd. Op zondagmorgen treden verschillende lokale folkloristische groepen op.

Foto’s van Historisch Centrum Guadalajara

Ligging