Evenementen in Mexico

Het is boeiend te zien hoe de bevolking van Mexico zich vermaakt met de voorbereiding en uitvoering van diverse lokale en kerkelijke feesten zoals Carnaval, Semana Santa en het Festival Cervantino.

Volksfeesten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Elke stad of dorp kent wel een of meer feestdagen ter ere van de plaatselijke held of een katholieke heilige. Enkele markante feesten en evenementen zijn de Feria de las Flores, de jaarlijkse bloemenfeesten in de maand april, het Muziekfestival van Acapulco in de maand mei en de San Marcos-Jaarmarkt in mei met rodeo's en veel Mariachi muziek. Tijdens het unieke volksfeest La Noche de Rabanos, de nacht van de radijzen, in Oaxaca presenteren tuiniers en telers de figuren uit het Kerstverhaal vervaardigd van bloemen, groenten en vruchten. In de avonduren volgt een traditionele maaltijd met stokvis.

Feest van de Maagd van Guadalupe

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Honderdduizenden gelovigen verdringen zich op 12 december op het plein voor de basiliek van Guadalupe in Mexico-Stad om de Maagd, die in de 16e eeuw op deze plek verscheen, te gedenken.

Carnaval

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Ook in Mexico is Carnaval het grootste jaarlijkse evenement. Maandenlange voorbereidingen gaan hieraan vooraf en vooral de kleurrijke optochten in Acapulco, Merida, Veracruz en Villahermoso zijn grote toeristische trekpleisters geworden. Opmerkelijk is wel dat Carnaval, op het platteland van Mexico veel minder uitbundig wordt gevierd.

Semana Santa

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In veel plaatsen wordt het lijdensverhaal, de kruisgang en de kruisiging van Jezus Christus op bijzonder realistische wijze nagespeeld. Ook vinden nachtelijke processies met brandende kaarsen plaats.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Todos los Santos en Dia de los Muertos

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tijdens Allerheiligen en Allerzielen op 1 en 2 november, herdenken de Mexicanen hun doden op een licht aangeschoten en vrolijke manier. 's Nachts wordt samen met de zielen van de overledenen gelachen, gedanst, gedronken en gegeten. Voor buitenstaanders is dit een vreemd ritueel.

Festivals

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tijdens het Festival del Centro Historico in Mexico-Stad treden circa 1000 internationale artiesten op in kerken, theaters en op plaza's. Het festival, dat in de tweede helft van maart wordt gehouden, staat bol van muziek, opera, dans en cabaret. In Guanajuato vindt eind oktober het jaarlijkse, twee weken durende, Festival Cervantino ter ere van de beroemde Spaanse schrijver Miguel de Cervantes plaats. In de stad zijn talloze dans-, muziek- en theatervoorstellingen die meestal gratis kunnen worden bezocht.

Stierenvechten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Stierenvechten is nog altijd een populaire vorm van amusement voor alle lagen van de bevolking, maar is ook in Mexico niet geheel onomstreden. De grootste stierenvechtarena ter wereld staat in Mexico-Stad. In veel plaatsen worden tussen november en april elke zondagmiddag drukbezochte stierengevechten gehouden.

Dia de la Independencia

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op 15 en 16 september wordt twee dagen lang Dia de la Independencia gevierd. In de hoofdstad verschijnt de President van Mexico op het balkon van het Nationaal Paleis en herhaalt op feestelijke wijze de oproep waarmee Pater Hidalgo in 1810 de Mexicaanse onafhankelijkheidsstrijd inleidde. Daarna wordt door de plaatselijke bevolking de hele nacht feest gevierd.