Bezienswaardigheden in Mexico-Stad

Mexico-Stad is een miljoenenstad met meer dan 70 musea, vele kerken, parken en winkelgebieden die allemaal de moeite van het bezichtigen waard zijn. Een greep uit het aanbod:

Het grootste en belangrijkste museum van het land is Museo de Antropologia, gelegen in het noordelijk gedeelte van het stadspark Bosque de Chapultepec. Nadat u bij de ingang bent begroet door de 8 meter hoge beeltenis van de regengod Tlaloc, ziet u in het hart van het museum de Piedra del Sol. Op deze 24 ton wegende Zonnesteen van de Azteken werden menselijke offers aan de zonnegod Tonatiuh gebracht. Diverse zalen zijn gewijd aan de cultuur uit de tijd van de Azteken, de Maya's, de Teotihuacan en de Tolteken.

Museo de Arte Popular

In het museum voor Volkskunst huist een permanente collectie Mexicaanse nijverheid van fleurig aardewerk, voorwerpen van glas en hout, zilveren sieraden en papier-maché. Zowel oudere als nieuwe ambachtelijke stukken uit verschillende landelijke tradities zijn te bewonderen.

Museo Casa Leon Trotsky

Lev Trotski, een van de Russische Oktoberrevolutionairs en mede oprichter van Het Rode Leger raakte in ongenade bij Stalin en zocht in 1937 politiek asiel in Mexico. Drie jaar later werd hij in opdracht van Stalin door een geheim agent vermoord. Het huis van Trotski in Mexico-Stad is opengesteld voor publiek.

Basilica de Guadalupe

De Maagd Maria zou in 1531, op de voor Azteken heilige heuvel Tepeyac in Mexico-Stad, twee maal verschenen zijn aan Juan Diego, een bekeerde Indiaanse boer. De Moeder Gods had een donkere huid en droeg Juan Diego op bij de bisschop te pleiten voor de bouw van een kerk op deze plaats. Na enige aarzeling van de katholieke kerk, werd in 1533 hiermee begonnen. In de Basilica de Nuestra Senora de Guadalupe komen dagelijks vele duizenden pelgrims. Zij vereren Maria sinds 1976 in een aparte hal op het plein. De mantel die Juan Diego droeg tijdens de Mariaverschijning is ook te zien.

Zona Rosa

Zona Rosa is geen ’rosse’ buurt, maar de chicste winkel- en uitgaanswijk van Mexico-Stad. Aan de westzijde van de Zona loopt de brede, 12 km lange Paseo de la Reforma. Langs deze doorgaande weg, waar het op bepaalde stukken vrijwel altijd filerijden is, zijn veel monumenten, standbeelden en parkjes.

Foto’s van Bezienswaardigheden in Mexico-Stad

Ligging