Het Eiland Cozumel

Het eiland Cozumel is één van de drukste toeristencentra van Yucatán. Deze tropische parel ligt 19 kilometer uit de kust bij Playa del Carmen en is een eldorado voor watersporters en zonaanbidders.

Cozumel dankt zijn populariteit grotendeels aan de Franse onderwatercineast Jacques Cousteau die het eiland als duikparadijs bekendgemaakt heeft. Meer dan de helft van de bezoekers komt naar het eiland om te duiken. Het eiland is 47 kilometer lang en 15 kilometer breed met aan de westkust talloze exotische zand- en rotsstranden gelegen tussen fraaie koraalriffen. De westkust van het eiland is het drukst omdat hier alle hotels en uitgaansmogelijkheden zijn. Omdat Cozumel een belastingvrije zone is, wordt het regelmatig bezocht door grote cruiseschepen.

San Miguel de Cozumel

Het bevolkingscentrum San Miguel de Cozumel heeft circa 75.000 inwoners en ligt aan de vrij eenzame oostelijke kust van het eiland. Meer dan een paar rotsstranden en een enkel zandstrand vindt u hier niet. Het binnenland van Cozumel bestaat uit ondoordringbaar regenwoud waar alleen tropische vogels, reptielen en zoogdieren gedijen. Cozumel is per boot bereikbaar vanuit Playa del Carmen waarbij u kunt kiezen tussen een supersonische hydrofoil boot of de ouderwetse ferryboot.

Palancarrif

Voor de zuidwestkust van Cozumel ligt het Palancarrif met prachtige koraaltuinen, onderwatergrotten en steile wanden. Duikers van over de gehele wereld komen speciaal voor deze onderwaterpracht naar Mexico.

Lagune Chankanaab

De Lagune Chankanaab ligt aan de westkust op 9 kilometer afstand van San Miguel de Cozumel. Rond de lagune is een natuurpark aangelegd met een botanische tuin met veel tropische dier- en plantensoorten en een archeologisch replicapark. Het glasheldere water met de tropische vissen in alle mogelijke kleuren maken deze lagune voor zwemmers en snorkelaars een waar paradijs.

Museo de La Isla de Cozumel

Dit museum ligt vlak bij de aanlegsteiger van San Miguel en werd rond 1980 ingericht. Het toont vooral voorwerpen uit de klassieke Mayacultuur. Op de eerste verdieping van het museum bevindt zich een restaurant met een dakterras vanwaar u een mooi uitzicht over de lagune wordt geboden.

Foto’s van Het Eiland Cozumel

Ligging