‘Nabij’ Mexico-Stad

Ook buiten de wereldstad zijn zeer veel bezienswaardigheden. Vele hiervan zijn even uniek als de Borobudur in Indonesië of de Egyptische piramides.

Tempelcomplex Teotihuacan

Het tien vierkante kilometer grote tempelcomplex van Teotihuacan ligt circa 50 km ten noordwesten van Mexico-Stad. Het dateert uit de 4de of 3de eeuw voor Christus. Aanvankelijk was het een klein agrarisch centrum maar door de handel in obsidiaan, een vulkanisch gesteente waarvan gereedschappen en sieraden werden gemaakt, groeide het complex tussen 200 en 650 na Christus uit tot een groot handelscentrum.

De Zonnepiramide is het architectonisch hoogtepunt van het tempelcomplex. De 63 meter hoge piramide ligt aan de zeer brede Dodenweg. Op de Zonnepiramide hebt u het beste uitzicht over het gehele complex.

Piramides of Teotihuacan is door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Het is het best te bereiken per bus, die vanuit het centrum van Mexico-Stad speciaal hier naartoe gaat. De busreis duurt ongeveer 1 uur en voor een bezoek dient u minstens 3 à 4 uur uit te trekken. Het is aan te raden goed schoeisel te dragen in verband met de vaak ruige ondergrond.

Zilvermijnen van Taxco

In de Sierra Volcanicia, 85 km zuidelijk van Mexico-Stad, ligt de stad Taxco op een hoogte van 1700 meter. Rond deze 150.000 inwoners tellende stad liggen zilver- en tinmijnen. Het gebied heeft zijn Spaans koloniale uiterlijk nog grotendeels weten te bewaren en is uitgeroepen tot Nationaal Monument. Nu is het vooral bekend vanwege de koloniale architectuur en de productie van zilveren sieraden. Koopjesjagers en juweliers uit de gehele wereld komen naar Taxco. De beste aanbiedingen vindt u op de Mercado de Artesania de Plata, tussen de Calles Veracruz en San Nicolas. Let bij aankoop van een zilveren voorwerp op het officiële Mexicaanse keurmerk dat uit een Adelaar en/of het getal ‘925’ bestaat. Zonder deze symbolen is het sieraad zeker nep. Jaarlijks wordt in november in Taxco de Feria National de la Plata georganiseerd waar edelsmeden uit het gehele land een artistieke strijd voeren om zich gedurende een jaar de zilversmedenkampioen van Mexico te noemen.

Een bezoek aan de kolossale Santa Prisca in Taxco is de moeite waard. De kerk is gebouwd tussen 1751-1759 en heeft een rijk exterieur met twee identieke torens, een bont beschilderde koepel en talloze roosvensters en kantelen. In de kerk staat een schat aan kerkelijke kunst waaronder niet minder dan twaalf vergulde altaren en enkele religieuze doeken van Zapoteekse schilders.

Foto’s van Nabij Mexico-Stad

Ligging