Maya Bezienswaardigheden

In het zuiden van Mexico scheidt het schiereiland Yucatán de Caribische zee van de Golf van Mexico. De Maya’s bouwden hier hun gewijde plaatsen, die vaak uitstekend zijn behouden of gerestaureerd.

Uxmal

Tachtig kilometer ten zuiden van Merida, de hoofdstad van Yucatán, liggen de tempels van Uxmal. Deze tempels zijn voorbeelden van de late Maya bouwkunst met als hoogtepunt de piramide van de Waarzegger ook wel de piramide van de Tovenaar genoemd. De Tovenaar is 38 meter hoog en heeft een ovaal grondplan. Hij bestaat uit vijf delen die elk precies 52 jaar na elkaar zijn gebouwd.

Chichen Itza

Het Maya tempelcomplex Chichen Itza is gelegen ten westen van Vallodolid, een stad halverwege de steden Merida en Cancun. Het is het uitgebreidste, best bewaarde piramidecomplex en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Chichen Itza was bewoond van 400 tot 1250 na Chr., eerst door de Maya's, later door de Tolteken. Na een eeuwenlang verborgen bestaan onder dichte vegetatie werden de piramides in 1850 blootgelegd.

De altaren en piramides zijn letterlijk met astronomische precisie ontworpen. De hoogste is de Tempel van Kukulcan, ook wel El Castillo genoemd. De vier zijden van de piramide tellen ieder 91 traptreden. Met het platform op de top komt het totaal op 365 treden: één voor elke dag van het jaar. De tempel heeft negen etages die ieder door de trap in tweeën zijn gedeeld, samen maakt dit 18 niveaus die symbool staan voor de 18 maanden van de Maya en Tolteken kalender.

Palenque

Palenque is een stadje dat 150 kilometer ten zuidoosten van Villahermosa ligt. Het is vooral door zijn sarcofaagpiramide wereldberoemd geworden. Tot vèr buiten het stadje met wat nieuwbouw huizen en hotels, ligt her en der een grote hoeveelheid al dan niet gerestaureerde Maya gebouwen. De klassieke Mayastad dateert vermoedelijk van de 5e eeuw na Chr. Pas in 1773 is Palenque door een Spaanse priester herontdekt en na intensieve restauratiewerkzaamheden zijn inmiddels 34 van de in totaal 500 structuren blootgelegd en gerestaureerd. Het huidige complex behoort door de gebouwenpracht nu al tot het beste wat de Nieuwe Wereld op dit vlak te bieden heeft.

Coba

Op ruim twee uur rijden ten westen van Playa del Carmen, de badplaats aan de oostkust van Yucatán, liggen in het dichte oerwoud de nog nauwelijks blootgelegde Mayaruïnes van Coba. De gebouwen dateren van 600 tot 900 na Chr. Ooit woonden hier circa 40.000 mensen. In het uitgestrekte gebied zijn vijf groepen bouwwerken te onderscheiden. Het meest dominante is de 42 meter hoge piramide La Iglesia. De zware klimpartij van 128 treden naar de top is zeker de moeite waard, niet alleen vanwege het uitzicht maar ook vanwege de tempel die zich op het hoogste platvorm bevindt.

Ruïnes van El Rey

In Cancun vindt u de Ruines van El Rey. Deze archeologische locatie met 47 gebouwen uit de klassieke Mayaperiode is goed gerestaureerd en de vondsten worden in een museum tentoongesteld. In het complex leven veel leguanen en tropische vogels.

Bekijk hier meer Maya bezienswaardigheden

Foto’s van Maya Bezienswaardigheden

Ligging