Meer Maya

De Maya’s zijn, buiten de mensenoffers, vooral bekend om hun kennis van astronomie en wiskunde, stedenbouw en verfijnde artistieke stijl. In Mexico worden de Mayataal en -tradities in ere gehouden.

Tulum

Zestig kilometer ten zuidwesten van Playa del Carmen ligt, 12 meter boven de Caribische Zee op een kalksteenklif, de archeologische locatie Tulum. Het is het enige Mayacomplex dat aan zee ligt en, gezien de 7 meter dikke en 3 tot 5 meter hoge muren, een verdedigingswerk was. Pal naast de steile rotswand ziet u diverse Tolteekse bouwelementen in de uit 1450 daterende piramide El Castillo. Dat u van hieruit een mooi uitzicht over de Caribische Zee heeft spreekt voor zich.

Bonampak

In het grensgebied met Guatemala, midden in het regenwoud ligt Bonampak, een tot heden weinig bezochte heilige plaats van de Maya's. Bonampak, dat beschilderde muren betekent is pas in 1946 ontdekt. De elf kleinere tempels hebben veel kleurrijke muurschilderingen en de Tempel van de Fresco's vormt de grootste bezienswaardigheid. Deze fresco's hebben aangetoond dat de Maya’s, net als de Azteken mensen offerden, zij het aanzienlijk minder.

Yaxchilan

Yaxchilan ligt op enige afstand van Bonampak aan de oevers van de Rio Usumacinta. Deze klassieke Mayastad is waarschijnlijk rond het jaar 200 gesticht. Het complex is vrij groot maar overwoekerd door de jungle. De meest interessante bouwwerken zijn ’Structuur 33’ met diverse hiërogliefen en reliëfs en ’Structuur 41’, de hoogste tempel van Yaxchilan.

Foto’s van Meer Maya

Ligging